Translate

сряда, 20 май 2015 г.

Европейски лаврак на фурна

Европейския лаврак се лови във водите на Средиземно море. Много ми се щеше да е черноморски, но макар скоро да ме увериха в един известен ресторант, че ни сервират черноморски лаврак, съм склонна да се съмнявам, защото такъв почти няма вече. И въпреки, че запалените риболовци си разказват как поне веднъж в годината са попадали на такъв, въдичарите или харпунджиите, то това може да стане изключително рядко.
За две порции:
- 1 лаврак (този е около 500 грама), цял, почистен от вътрешностите и люспите
- 2-3 клонки розмарин
- няколко стръкчета мащерка
- 1/2 к.л. ситно смляна морска сол
- щипка прясно смлян черен пипер
- 1 лимон
- 1 с.л. зехтин
- резенче масло
Смесете зехтина, 4ерния пипер, солта и сока на лимона, от който предварително сте отделили 2-3 тънки резенчета. С помощта на
четка намажете добре със сместа лаврака отвън и отвътре. Пъхнете в корема му маслото, стръкчета розмарин и мащерка, а останалите разпределете около него в съда за печене. Ще усетите как при готвенето из кухнята ще се разнесе по-скоро аромата на подправките, а не малко досадната миризма на риба. Нправете няколко напречни разреза, в които наредете резенчетата лимон.
Печете на 200 гр около 20-30 мин. Поднесете с подходяща гарнитура, като разрежете на две и отстраните основната кост и няколкото други около нея.
P.S. Ако по време на печенето ви се стори, че много се изсушава, можете да полеете с малко бяло вино.

Няма коментари: