Translate

петък, 26 септември 2014 г.

Печено телешко/ Rôti de veau

- 1 kg телешко месо
- 1 с.л. зехтин
- сол
- млян черен пипер
- 1 с.л. слънчогледово олио ( може отново да ползвате зехтин)
- малка бучка масло
- 10 скл. чесън
-  5-6 стръка едър пресен лук, само бялата част
- половин глава резене
- 5 големи моркова
- 2-3 стръка розмарин



Шпиковайте месото , като направите малки разрези с остър нож,  които запълнете със няколко от скилидките чесън, нарязани на клинчета . Разбъркайте зехтина със солта и черния пипер. Намажете месото добре от всички страни. В подходящ тиган загрейте слънчогледовото олио с маслото и запечатайте месото от всички страни,
прехвърлето го в съд походящ за печене. Сложете го да се пече в предварително загрята на 200 гр с вентилатор фурна. В тигана с мазнината сложете останалите скилидки чесън (необелени, с люспата), лука, резенето нарязано на филии, морковите, обелени и нарязани на кръгчета. Задушете зеленчуците около 5 мин, добавете 1 к. ч. вода ( и малко бяло вино, пожелание ). След първите 30 мин печене, обърнете месото и разпределете зеленчуците около него. Добавете и  стръковете розмарин. Печете още 30 мин, след което отново обърнете месото, връщайки го в първоначалната му позиция и го оставете да се запече още около половин час. Общото време за печене е около час и половина, като варира защото зависи от фурната. Наблюдавайте го по време на печенето да не прегори. Рецептата е за добре изпечено месо. За розово трябва да намалите печенето на 1 час. И пак казвам, всяка домакиня познава фурната си. Има и друг начин, но за него ни е необходим термометър за измерване на температурата вътре в месото. Към изброените зеленчуци можете да добавити и картофи, а и други по ваш избор.

Няма коментари: