Кантонска оризова салата със зеленчуци
1 ч.ч. ориз “Басмати” (може и бисерен:)
1 ч.ч. замразен грах
1 ч.ч. печурки
50 гр кашу (може и фъстъци)
1 зелена чушка
бялата част на 1 стрък праз
2 с. л. олио
1 с. л. соев сос
за заливката:
2 резена джинджифил ( или 1 с.л. джинджифил на прах)
2 с. л. тъмен соев сос
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сусамово олио
сокът от 1/2 лимон
Оризът сварявате за около 15 минути в кипяща подсолена вода. (може и в
микровълновата фурна на 1 ч.ч. ориз наливате 3 ч.ч. вода и слагате в
йенска тенджера. за окло 5 мин ориза завира след което го оставяте 20
минути на 300W) 1 минута преди да се оттегли от котлона, при ориза
слагате нарязаният на кръгчета праз и замразеният грах за да се
бланшират. След това изплаквате със студена вода.
Кашуто се запържва за 15 секунди в дълбок тиган уок с предварително загрятото олио.
След това в същата мазнина за 3 минути се запържват нарязаните на филийки печурки. Налива се соев сос и се оттегля от котлона.
Лимоновият сок, сусамовото олио, соевият сос, наситненият джинджифил и захарта за заливката се смесват и разбиват.
В купа се смесват оризът със зеленчуците, гъбите, нарязаната на
квадратчета чушка и запърженото кашу. Полива се със заливката и се
поднася.
Няма коментари:
Публикуване на коментар