Translate

четвъртък, 24 май 2012 г.

Торта Сахер(2-ра в топ 10 на най-популярните торти)

Торта Сахер съществува от 180 години и подобно на повечето световно известни сладки изкушения има куриозна история.Нейната родина е Австрия, като на не малко сладкарски шедьоври и никоя уважаваща себе си Виенска сладкарница не може да мине без нея.


Продукти:
-130гр масло
-110гр пудра захар
-ванилия
-6жълтъка
-130гр шоколад

-110гр кристална захар
-белтъка
-130гр брашно
-сладко от кайсии



За глазурата:
-200гр захар
-125мл вода
-250гр шоколад


Леко затопленото масло се разбърква с пудрата захар и ванилията до лека пяна, един по един се добавят жълтъците, разтопения шоколад и се разбъркват с тел.Белтъците се разбиват на сняг, добавя се кристалната захар и се разбиват до втвърдяване.Накрая се добавя и брашното без много бъркане.

Използва се форма с диаметър 22 см, послана с хартия за печене, в която се излива сместа и се подравнява.Пече се в предварително загрята на 170гр фурна, която в първите 15мин се оставя отворена 1 пръст докато се надигне тортата, след което се затваря и се пече още 1 час.

След като изстине се разрязва на две хоризонтално, намазва се с леко затопленото сладко от кайсии, слепят се и се намазват и отгоре и отстрани.След като сладкото изсъхне се покрива добре с хладката глазура, приготвена по следния начин:
Зхарта и водата се варят до пълното разтапяне на захарта(около 5мин?),
оставя се да поизстине, шоколада се разтапя до омекване, прибавя към сиропа и се бърка до получаване на гладка глазура.Тортата може да се постави в/у решетка, а под нея съд, за да изтече излишното количество от ковертюра и да се получи перфектно гладка глазура.

Няма коментари: