Translate

събота, 26 май 2012 г.

Торта Естерхази(3-та в топ 10 на най-популярните торти)

Тази торта е унгарска, създадена и кръстена на министъра на външните работи Естерхази, тя се превръща в любима торта на европейските аристократи.
Продукти:
За блатовете:
-8 белтъка
-200гр ситно смлени бланширани бадеми
-170гр захар
За крема:
-9 жълтъка

-150гр пудра захар
-50гр брашно
-250мл прясно мляко
-1 ванилия
За захарния фондан:
-1белтък
-около 200гр пудра захар
-1ч.л.прясно изцеден лимонов сок

-около 30-40гр млечен шоколад за мрежата


-смлени орехи за покриване на тортата отстрани

Започваме с крема, защото той трябва да стегне:
Затоплете около 200мл от млякото, а останалото разбийте с жълтъците, брашното, ванилията и захарта.Махнете горещото мляко от котлона и го добавете на тънка струйка към яйчената смес
.Намалете силно котлона(важно е за следващия етап да е много слаб) и сварете крема при непрекъснато бъркане.Оставете го да и го смесете с размекнатото масло.Приберете го в хладилника да стегне.Някъде четох, че трябва да има вкус на коняк, което значи че трябва да му добавим и няколко капки такъв.
Блата се пече в добре намаслена и набрашнена тава или в/у хартия за печене, от която сте изрязали кръгове с диаметър 26см за стандартна торта(така получавате 5 бр)
 или както е по рецепта 20см(получават се 7 бр), които също трябва добре да омазните, защото има голяма вероятност да не можете да ги отлепите.
Разбивате белтъците на пяна и постепенно добавяте захарта, докато се получи твърд сняг, добавяте и бадемите като бъркате със шпатула или дървена лъжица до пълното им размесване.
Печете блатовете 1 по 1 на 180гр за по 6-7 мин, като внимавате да не ги изгорите.Трябва да останат светли, като съвсем леко се зачервят по краищата.Оставете ги да изстинат напълно и сглобете тортата, като редувате блат и крем, а последния блат трябва да бъде намазан с много малко крем, за да не си провалите декорацията.
Разтопете шоколада  и го сложете в шприц с много тънък накрайник, за да е готов, защото трябва да действате много бързо, за да направите красива мрежа.
С бъркалка разбийте белтъка и постепенно прибавяйте пудрата захар(сложете лимоновия сок )
до получаване на гъста маса, но не прекалено, за да можете да я разлеете в/у тортата(може да не се наложи да използвате всичката захар) и да я разпределите равномерно и загладите, след това веднага, преди да е засъхнала направете равномерни кръгове с шоколада като започнете от средата, после с клечка дръпнете черта първо от бордюра до средата, а после от средата до бордюра и така докато обиколите тортата, а страните и облепете със смлени орехи.Оставете я да стегне мин 5 часа в хладилника.

Няма коментари: