Translate

вторник, 1 януари 2019 г.

Тарт татен (Tarte tatin)

1 лист бутер тесто, достатъчно голям, за да се изреже от него кръг с диаметър около 34 см, ако използвате стандартна тавичка за тарт. Диаметъра на кръга трябва да се съобрази с големината на тавичката, като се отпуснат по още 2 - 3 см, за да може да се подпъхне тестото отстрани
2 кг ябълки или повече, с приблизително еднаква големина
350 гр захар
Обелете ябълките, почистете ги и ги нарежете на четвъртинки. Разтопете захарта на карамел в тиган, като започнете с половината и добавяте на части останалото количество бъркайки. Не се отделяйте от него, защото загаря коварно бързо.
Покрийте тавичката с хартия за печене, която намажете с четка с разтопено краве масло. Изсипете горещия карамел и го разпределете равномерно по дъното, като я накланяте. Наредете внимателно нарязаните ябълки, така че да постигнете формата от снимката. Надупчете внимателно с вилица тестения кръг, за да не се надуе прекалено при печенето.  Покрийте с тестото, като подпъхнете краищата му отстрани и печете на 200 градуса 40 минути или до получаване на хубав загар. След като извадите от фурната изчакайте около 5 мин, но не повече, защото, ако карамела стегне много, ще остане по хартията. Внимателно излейте течния карамел обратно в тигана, захлюпете върху тавичката платото за поднасяне и обърнете тарта върху него. Има много голям риск горещия карамел да потече по ръцете Ви и да Ви изгори, затова е необходимо повишено внимание. Отстранете внимателно хартията за печене, за да не разместите ябълките. Тигана с отцедения карамел ( ако има такъв, защото понякога ябълките абсорбират всичко, а това много зависи от сорта им), върнете на котлона, варете и бъркайте докато се сгъсти, а след това го разпределете върху тарта.
Поднесете с топка ванилов сладолед или бита сметана.

Няма коментари: