Translate

петък, 27 октомври 2017 г.

Предястие със зелени домати

Краят на октомври е . Златна есен. Слънцето грее, но не топли. Димитров ден мина и вече и на циганското лято не можем да се надяваме, че ще помогне на останалите домати да узреят. Затова минаваме на план Б: вкусотии със залените доматки. Апропо предястие със зелени домати съм яла и в ресторант с две звезди Мишлен, чието меню беше създадено със съдействието на художник, тъй като се намира недалече от градините на Моне в Живерни.
Прилича на картина на импресионист, нали?! Но да не се отплесвам...
 Идеята за моето предястие съм взаимствала ето от тук : http://ilrai.blogspot.ch/2014/10/blog-post.html
А доматките идват директно от градината:
- около 800 гр зелени домати
- 1 голяма червена чушка или 3 малки
- 2 глави лук
- 2-3 скилидки чесън
- зехтин
- сол
- черен пипер
- магданоз
- смес от сухи подправки за салата
Нарежете лука на тънки филийки и го задушете, заедно с наситнения чесън в зехтина. В тава за огретен разпределете половината от лучената смес, а върху нея наредете половината домати, нарязани на филии. Разпределете останалата лучена смес и покрийте с втори ред доматени резени. Посолете, поръсете с млян черен пипер и подправките за салата.
Печете на 200 градуса, докато остане на мазнина. През това време опечете чушката и я нарежете на лентички, които разпределете върху доматите и поръсете с наситнения магданоз. Препоръчвам да поднесете с резен бяло саламурено сирене.

Няма коментари: