Едва пробила обаче, аспержата се бере незабавно, и то задължително преди изгрев слънце. Така зеленчукът остава бял на цвят, със седефен оттенък.
- 2 връзки бели аспержи
- 2 ч.л. сол
Обелете аспержите с белачка за картофи, без връхчетата, като ги щадите, защото те са най-вкусната част. Отстранете мин 1 см от края им.
Аз варя аспержите 10 мин в подсолена вода, която ги покрива, след това внимателно ги отцеждам и
поднасям, поливайки ги със соса, като гарнитура към месо: агнешко, телешко или пушено.
За соса:
- 100 мл бял винен оцет
- 1 дафинов лист
- няколко зърна пипер и кориандър
- 2 броя жълтъка
- 250 г обезсолено масло, претопено до около 200 г (вж. съветите)
- лимонов сок
Кипнете в средно голяма тенджера вода. Отделно в малък съд сложете
оцета, дафиновия лист и подправките и оставете да изври,
докато в съда останат около 3 с.л. Прецедете. Сложете жълтъците в
голяма, дълбока купа, прибавете 1 с.л. студена вода, 1 с.л. от оцетната
редукция и разбийте до пяна.
Сложете купата над врящата вода, но да не докосва повърхността й. Разбийте до пяна. Постепенно добавяйте маслото с интензивно бъркане до жълт, хомогенен сос. Не бива да е твърде горещ, затова от време на време повдигайте съда. ако се сгъсти много, добавете 1 с.л. студена вода. Запазете соса топъл, като оставите купата в топла вода. Внимавайте, ако температурата е твърде висока, сосът ще се пресече. Добавете лимонов сок, овкусете и разбъркайте - сибулет за поръсване
Няма коментари:
Публикуване на коментар