За варената марината:
- 1 л червено вино
- 100 мл оцет (не много силен)
- 1 голяма глава лик
- 4 карамфилчета
- 2 дафинови листа
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л черен пипер на зърна
- 1 с.л мащерка
- 1 клонка розмарин
- 1 морков
- няколко люспи хвойна
- +1 стрък праз пожелание
- + 1 стрък целина пожелание
Смесете всички продукти, сложете ги да заврат и ги охладете преди да залеете месото. Оставете го на студено, добре покрито от маринатата, за 2 до 5 дни(да не е във пласмасов съд). Разбърквайте го 1-2 пъти. Изсипете месото в цедка, поставена над друг съд, за да запазите всичката марината. Отделете месото от подправките, подсушете го с домакинска хартия и го поръсете с
брашно (обикновено го правя през малка цедка). Запържете месото на порции в добре сгорещен тиган с фъстъчено олио на няколко пъти (на веднъж няма да се побере, така че да се запържи добре). Сложете месото в cocotte, това е традиционна чугунена тенджера с капак, но мисля, че един глинен гювеч, а и една дълбока тава, която можем да запечатаме с фолио ще свършат чудесна работа. Залейте месото с отцедената марината, посолете (едва сега).
Пожелание сипете малко коняк в горещия тиган, в който сте пържили месото (точния термин е деглазиране) и добавете и него към месото. Оставете да къкри 2 часа и половина. Опитайте дали се нуждае от корекции, напр. допълнително сол и пипер.
Варианти:
- в соса може да се добави малко сос от касис
- или малко конфитюр от червени боровинки(или замразени такива)
- или малко Порто
- или течна сметана
Няма коментари:
Публикуване на коментар