- 120 гр пудра захар
- 2 жълтъка
- 2 с.л. кисело мляко
- 1 ч.л. амонячна сода
- 1 ванилена захар
- 300 гр брашно
шоколадови пръчици, но ще Ви е необходима пинсета за поставянето им,
или пък с капчици разтопен шоколад след изпичането и изстиването им
- разтопен шоколад за потапяне на гръбчетата им преди овалване в:
- смлени ядки
- или шоколадови пръчици
Разбийте маслото с пресятата пудра захар, добавете двата жълтъка, угасената в киселото мляко амонячна сода и пресятото с ванилията брашно. Замесете меко тесто, от което гребвайте с подходяща по форма лъжичка (може да я потапяте от време на време в олио за по лесното и отделяне от тестото) и подреждайте в застлана с хартия за печене тава. Ако използвате перличките или шоколадовите пръчици за муцунка и очички, сега е момента да ги поставите,
като аз леко натискам с лъжичката над муцунката за дооформяне. Печете на 180 гр с въртящ въздух 10 мин. Оставете да изстинат и ако правите муцунка и очички с капчици от разтопения шоколад, сега е момента, но по-добре се получават, ако шоколада е тъмен (моя в случая е млечен и доста светъл). Потапяйте или намазвайте с четка гръбчето и овалвайте в смлени ядки или шоколадови птъчици (дойде ми на ум и за кокос, но ще се получи таралеж-албинос, а защо не и захарни пръчици за таралеж-клоун).
Няма коментари:
Публикуване на коментар