Translate

четвъртък, 27 март 2014 г.

Огретен от броколи с артишок

Този огретен може да се приготви и без артишока, разбира се, но взаимно допълващите се вкусове ме изненадаха много приятно.
- 600 гр броколи
- 300 гр гъби
- 200 гр шунка (аз нямах и използвах виенски кренвирши )
- сол
- малка бучка масло
За заливката:
- зехтин (или олио)
- 3 с.л. брашно
- 500 мл пълномаслено прясно мляко
- сол
- черен пипер
- индийско орехче
- 2 скл. пресован чесън
- малка бучка моцарела
За артишока:
- 12 малки сърцевини
- 4 с.л. оцет балсамика ( или обикновен )
- 1 ч.л. сол
- 2 скл. пресован чесън
 Сварете броколите, нарязани и накъсани на розички в подсолена вода за 10-тина мин, без похлупвате съда, за да запази свежия си зелен цвят. Оцедете.
Гъбите измийте по стария и изпитан метод в торбичка, заедно с 2 с.л. брашно, сипвайки вода и раздрусвайке енергично, защото по този начин запазват светлия си цвят. После ги нарежете на филийки и ги задушете в маслото, като добавите щипка сол и черен пипер. Виенския кренвирш, който използвах в случая го нарязах на тънки кръгчета. Смесете всички продукти в съда за печене, внимателно ги разбъркайте и сложете във фурната на 180 гр.


Пригответе бешамела  http://petyakeranova.blogspot.ch/2012/03/blog-post_7967.html , като добавите накрая и пресования чесън, залейте ястието, разпределете отгоре нарязаната на дребни кубчета моцарела и печете до зачервяване.
Ако решите да декорирате с артишока, както аз съм направила, то погледнате тук http://petyakeranova.blogspot.ch/2012/04/blog-post_08.html . Аз в този случай използвах консерва, защото ми трябваше само сърцевината и то 12 бр, та какво бих правила с листата, които трябва да отделя. Те също са ядливи,  разбира се, но не са толкова вкусни ( долу горе , като салатата, чиято сърцевина е най-предпочитана ). След като огретена е запечен,

набучих малките симпатични "розички", полях всяка с дресинга, приготвен от останалите продукти, захлюпих и върнах в топлата фурна до настъпване на часа за хранене ( имаме такъв ).

Няма коментари: