Съставки (4 порции):
-1 телешки език
-1 с.л сол
-10-тина зърна черен пипер
Сварявате езика в тенджера под налягане с черен пипер и сол в продължение на 1 цял час, считано от херметезирането.
След като се разхерметезира тенджерата, обелете езика докато е още топъл, защото след това става невъзможно.
Оставете го след това да изстине напълно и го нарежете на тънки филйки.
За соса:
2 гл. лук шалот
3/4 ч. сухо бяло вино
Бульон от телешкия език
1/4 ч. л. шафранови нишки
3/4 ч. течна сметана
3/4 ч. сухо бяло вино
Бульон от телешкия език
1/4 ч. л. шафранови нишки
3/4 ч. течна сметана
1 лимон
3 с. л. масло
зехтин
сол
черен пипер
3 с. л. масло
зехтин
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Разтваряме шафран в малко телешки бульон. Изстискваме сок от лимон.
Нарязваме
шалота на ситно. Запържваме го в масло и с малко зехтин,
добавяме сол и черен пипер. Сипваме бялото вино, телешкия бульон със
шафрана. Накрая добавяме и лимоновия сок. Сгъстяваме соса със сметана.
Сервираме езика и заливаме със соса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар