Translate

неделя, 25 май 2014 г.

Моя лесен рагу-фин

Като предястие.
Като основно ястие.
За първи път ядох рагу-фин в немски ресторант в България. Ресторанта беше създаден от българи, немски възпитаници, още по времето на соц-а, но когато вече частната инициатива беше позволена, т.е. последните години преди падането на стената. Намираше се на Златни пясъци, този оазис по онова време , и в прекия, и в преносния смисъл. Обстановката беше типично немска, изискана в този смисъл на немската изисканост, но като се има в предвид колко се впечатлявахме от всичко "западно" по онова време, този ресторант притежаваше една огромна притегателна сила за нас.С колежките толкова се вманиачихме по този "рагу-фин", че молехме съдържателя да ни разкрие тайната рецепта, но той не се поддаваше на молбите и сълзите ни. Така ние се принудихме да импровизираме и с догатки и разгорещени дискусии и практически упражнения да стигнем до "истината". Точно тази рецепта искам да Ви представя сега, макар години по-късно да разбрах, че се отличава от оригиналната. Ето тук още една, не лоша, но също различна от оригиналната:
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B3%D1%83%D1%84%D0%B8%D0%BD
Ето и моята:
За 4 порции:
- 400 гр сварено и обезкостено пилешко месо(много често използвам остатъци от печено пиле)
- 200 гр гъби от консерва
За бешамела:
- малко олио
- 1 с.л. брашно
- прясно мляко, достатъчно за получаване на не много гъст сос, мисля около 250 мл
- сол на вкус
- черен пипер
- индийско орехче
- 3 с.л. ситно нарязан магданоз пожелание

- бучка  масло за намазване на стените на съдчетата

- 4 слайсчета топено сирене (или настърган кашкавал за обилно поръсване)

За поднасяне:
- 1 лимон, разрязан на четвъртинки за всяка порция
- 4 филийки препечен хляб
Приготвям бешамела , като запържвам брашното в олиото и бъркайки добавям прясното мляко, после подправям със сол, черен пипер и индийско орехче.
Оттеглям го от котлона, изсипвам в него средно ситно нарязаното пилешко месо, отцедените гъби и ситно нарязания магданоз (аз нямах под ръка и не съм сложила). 

Намазнявам купичките и разсипвам сместа в тях.
С помощта на също такава купичка изрязах кръгове топено сирене със същата големина и покрих отгоре. Нареждам огнеопорните купички в тава и ги
слагам във фурната колкото да се разтопи и запече приятно топеното сирене. Поднасям с резен лимон и филийка препечен хляб. Много е удачна тази комбинация. Ако искам да си го хапнем като основно ястие, го поднасям също и
в гнездо от картофено пюре и салата, а в ориз си се връзва перфектно също.





Няма коментари: