Този зеленчук е наричан шикон в Белгия (която е най-големия негов производител) и Северна Франция, която граничи с Белгия. В останалия западен свят е известен, като андив.Той се произвежда на два етапа, като първия е засяване на семена, които образуват голяма коренова част и листа. След изкарването му, се прибира кореновата част, която преди се е засявала в глинеста почва,
но в съвременни условия се поставя в помещения, в които се поддържа 20-градусова температура до поникване на ядливата му част. Преди да се пристъпи към приготвянето на огретена андива се сварява за не повече от 5 мин в подсолена и подкиселена със сока на един лимон вода. По този начин се неотрализира леката горчивина на зеленчука. Останалите необходими продукти са:
-10 бр по дребни андива + също толкова слайса шунка
-сос бешамел http://petyakeranova.blogspot.ch/2012/03/blog-post_7967.html
-200 гр настърган Грюер или друго сирене от този род
Отцедете леко андивите , наредете ги в подходяща тава и ги увийте всеки един с по един слайс шунка. Пригответе бешамела и залейте така приготвените рулца.
На мястото на соса бешамел можете да използвате готварска сметана, като я подправите с сол, черен пипер и индийско орехче. Преди 20 години вкусът на шикона (за първи път го опитах в Белгия, където е почти национално ястие) ми се стори доста странен, но сега е едно от любимите ми ястия.
1 коментар:
Този зеленчук е ендивия.Така се превежда на български.Прекрасна идея за приготвяне.
Поздрави !
Публикуване на коментар