И един съвет: не пестете ягодите. Изгледах видеото на Рудолф и съвсем се запалих. След като първия ми опит беше задоволителен, меко казано (това не попречи да не остане и трошичка ), втория беше безупречен (по моето скромно мнение ), пристъпвам към третия опит, шоколадов.
За блата:
- 6 белтъка, със стайна температура
-щипка сол
-300 гр пудра захар
-20 гр какао на прах
-1с.л. оцет балсамико
-1 с.л. царевично нишесте
Накрая прибавете оцета, какаолото , царевичното нишесте и бъркайте внимателно и само в едната посока със силиконова шпатула
до пълното им поемане.За оформянето на блата този път използвах друга техника.
Върху хартия за печене, с която застлах тавата от фурната сложих ринга от тортената форма с диаметър 26 см, намазних кръга , който тя очертава, както и стените и с четка потопена в олио.
Печете в предварително загрята на 120 гр с вентилатор фурна 75 мин, без да отваряте вратата й. После
изключете, оставете в затворената фурна още 5 мин, след което открехнете вратата и оставете още 20-30 мин да изстине в отворената фурна.
Един съвет: не се опитвайте да преместите блата докато е топъл, защото много лесно се троши.
За крема:
-500 мл готварска сметана, животинска, с висок процент масленост
-300 гр пудра захар
-2 стабилизатора за сметана
-1 ванилена захар
Разбийте сметаната с пресятата, заедно със стабилизатора и ванилената, пудра захар. Приберете крема в хладилника. Тортата сглобете 1 час преди поднасянето и, за да се запази хрускавината за целувчения блат отвън и меката му сърцевина.
Изсипете сметановия крем в средата и го разпределете равномерно, като оставите борд по края.
За декориране :
-1 кг ягоди, почистени от дръжките и нарязани на филийки
Нанесете сметановия крем върху блата, като оставите борд отстрани. Наредете ягодите по ваше усмотрение, аз реших да бъда небрежна и само ги разпределих с лъжица, без да ги подреждам.
Може да поръсите ягодите с пудра захар или да ги полеете с разтопен шоколад, но и без тези екстри вкуса е неповторим. Очаквайте 4-та торта Павлова, защото както споменах и преди огромното ми желание е да я приготвя с малини, но като че ли умишлено го отлагам във времето , за да се насладя докрай на тази разкошна торта във всичките и варианти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар