Translate

четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Шоколадова Павлова

Мисля, че пощурях по тази Павлова, както щеше да се изрази баба ми Петра. За щастие не само аз, защото първите ми два опита изчезваха за минути, след като се появят на масата. Снощи, когато обсъждахме менюто за гостите тази вечер и попитах какъв да е десерта, нямаше никакви разногласия. Единодушното мнение беше "Павлова !". Но тъй като не обичам да се повтарям, реших този път да е шоколадова Павлова.


И един съвет: не пестете ягодите. Изгледах видеото на Рудолф и съвсем се запалих. След като първия ми опит беше задоволителен, меко казано (това не попречи да не остане и трошичка ), втория беше безупречен (по моето скромно мнение ), пристъпвам към третия опит, шоколадов.
  За блата:
- 6 белтъка, със стайна температура
-щипка сол
-300 гр пудра захар
-20 гр какао на прах
 -1с.л. оцет балсамико
-1 с.л. царевично нишесте
Разбийте белтъците със солта на сняг и започнете да добавяте лъжица по лъжица ппесятата  пудра захар докато се стегнат толкова, че като обърнете купата да не падат.
Накрая прибавете оцета, какаолото , царевичното нишесте и бъркайте внимателно и само в едната посока със силиконова шпатула
до пълното им поемане.За оформянето на блата този път използвах друга техника.



 
Върху хартия за печене, с която застлах тавата от фурната сложих ринга от тортената форма с диаметър 26 см, намазних кръга , който тя очертава, както и стените и с четка потопена в олио.













Изсипах белтъчната смес във формата и я оформих, така че да образува вдлъбнатина в средата с по-високи бордове от страни, след което внимателно извадих ринга. Ако по него се е полепило от сместа, оберете я със шпатулата и я добавете и нея.
 Печете в предварително загрята на 120 гр с вентилатор фурна 75 мин, без да отваряте вратата й. После
 изключете, оставете в затворената фурна още 5 мин, след което открехнете вратата и оставете още 20-30 мин да изстине в отворената фурна.

Един съвет: не се опитвайте да преместите блата докато е топъл, защото много лесно се троши.




За крема:
-500  мл готварска сметана, животинска, с висок процент масленост
-300 гр пудра захар
-2 стабилизатора за сметана
-1 ванилена захар
Разбийте сметаната с пресятата, заедно със стабилизатора и ванилената, пудра захар. Приберете крема в хладилника. Тортата сглобете 1 час преди поднасянето и, за да се запази хрускавината за целувчения блат отвън и меката му сърцевина.
Изсипете сметановия крем в средата и го разпределете равномерно, като оставите борд по края.
За декориране :
-1 кг ягоди, почистени от дръжките и нарязани на филийки
Нанесете сметановия крем върху блата, като оставите борд отстрани. Наредете ягодите по ваше усмотрение, аз реших да бъда небрежна и само ги разпределих с лъжица, без да ги подреждам.
Може да поръсите ягодите с пудра захар или да ги полеете с разтопен шоколад, но и без тези екстри вкуса е неповторим. Очаквайте 4-та торта Павлова, защото както споменах и преди огромното ми желание е да я приготвя с малини, но като че ли умишлено го отлагам във времето , за да се насладя докрай на тази разкошна торта във всичките и варианти.

Няма коментари: