Заглавието е патент на сина ми. За него <мама Дори> е титла, подобна на английската кралица и я носи само една жена в света, неговата баба. А мекичетата й се приготвяха по негово желание, разбира се закон за нея, още когато произнасяше названието на своя *развален* бебешки език.
Приблизителните пропорции на рецептата: (защото при мама Дори всичко е на око)
--500 гр брашно
--400 гр кисело мляко
--1л.чаена хлебна сода
--1л.чаена сол
--1 или 2яйца
-мазнина за пържене
Правим кладенче в брашното, сипваме киселото мляко, в което сме
разтворили 1 малка лъжичка хлебна сода, сол на вкус,1,2 яйца (за
500гр.брашно),бъркаме с лъжица или с ръце, като взимаме по малко брашно
от стените на кладенчето, докато се сгъсти и
накрая доомесваме меко
тесто, което можем да използваме веднага или да оставим в хладилника да
отлежи 1-2 часа, а може да се приготви и от предния ден. Когато сина ми
беше малък редовно имах в хладилника такова тесто и то спасяваше често
положението, ако храната от детската кухня не му харесваше. А това се
случваше често, не защото кухнята беше лоша /по онова време храната им
беше доста добра и балансирана/, а защото той беше едно злоядо бебе.
Разделяме тестото на
приблизително еднакви топки.
Оформяме мекици с набрашнени ръце и пържим в
сгорещена мазнина.
Втори начин на приготвяне: разбиваме двете яйца, добавяме млякото, в
което сме разтворили хл.сода , солта и накрая бъркайки ипресявайки го, добавяме
брашното, доомесваме върху набрашнен плот.
В мекичетата може да се сложи сирене, а да се сервират с айрян.
Няма коментари:
Публикуване на коментар