Питка с бекон
1 пакетче суха мая 7 гр
300 мл.хладка вода
1 равна с.л.сол
1 ч.л. захар
1 яйце и 1 белтък
3 с л. олио
3 с.л.кисело мляко
600 гр.брашно
12 слайсчета пушен бекон
разтопено масло за намазване
1 жълтък за намазване
Разтварям маята в топличката водичка, заедно със захарта и солта. Отделно разбивам яйцето и жълтъка с киселото мляко и олиото, прибавям маята и около 500 гр от пресятото брашно.
Разбърквам хубаво с дървена лъжица и изсипвам върху набрашнения плот. Омесвам меко тесто, поставям в намазнена купа, която покривам с фолио и оставям във включената на 50 гр с въртящ въздух
фурна да втаса. Изсипвам върху набрашнения плот и разточвам кръгла кора, която намазвам с разтопеното масло и нарязвам на 12 триъгълника, като торта.
Върху всеки триъгълник слагам по едно слайсче бекон и завивам на спирали, които нареждам в кръг в заслана с хартия за печене тава с диаметър 24 см, като върха им сочи към средата на тавата.
Намазвам с разбития жълтък и връщам в 50 градусовата фурна да утрои обема си, след което увеличавам градусите на 200. Когато питката се надигне още и леко зачерви, намалям градусите на 180 до пълното и изпичане.
Няма коментари:
Публикуване на коментар