Настъргваме ги на едро ренде. Мазнината , която ще използваме е добре да е свинска или патешка мас за пърженето, а накрая добавяме и масло. Тя, маста, ще направи рьощите хрупкави отвън и меки вътре. Тигана трябва да е с незалепващо покритие, макар че за оригиналната рецепта се изисква железен тиган, но незнам дали повечето съвременни домакини разполагат с такъв във нашите модерни кухни. Настърганите картофи подправяме с прясно смлян черен пипер и сол.
Пържим ги на среден огън около 15 мин. По 7 мин от всяка страна. По време на пърженето леко попритискаме настърганите картофи и оформяме кръглата им форма с дървена шпатула. Когато краищата се зачервят обръщаме с помощта на капака на тигана, а ако няма
с помощта на чиния със същия или малко по-голям диаметър. Изиска се известна сръчност. Аз всеки път изтръпвам и съм на косъм да ги изсипя. Когато се зачервят и от другата страна набучваме бучка масло и мажем страните на тигана (вътрешните , разбира се , хи, хи), така че разтопеното масло да се стича по краищата на рьощите.Те това е базовата рецепта. Рьощите могат да се направят и със сурови картофи, в такъв случай трябва да ги поразбъркваме известно време в тигана, за да се сготвят картофите и след това да ги оформим като палачинка. Много често се добавя лук. Аз лично го настъргвам и го смесвам с настърганите картофи. Може да се нареже на ситно и да се задуши в тигана, след което да се добавят картофите. Към настърганите картофи може да се добави нарязан бекон, шунка или настъргано швейцарско сирене от твърдите или полутвърдите, напр. Грюер. А ето как ги обичам аз:
Няма коментари:
Публикуване на коментар