Точните пропорции са;
- 1 кг картофи
- 50 гр масло
- 100 мл прясно мляко
- 1 ч.л. сол (за българския вкус може и две)
- щипка индийско орехче, пожелание
При вманиачените франкофони трябва непременно да вземете от специалния за картофено пюре сорт, но в България всички картофи са 'Самоковски", нали ?!
Нарязваме ги на кубчета(с страни 2,5 см, ако сме маняци) и ги сваряваме добре в подсолената вода.
След като заврат, намаляваме котлона и за 15 до 25 минути би трябвала да са готови, но това зависи от сорта им. Отцеждаме ги в гевгир и ги намачкваме с уреда, който синът ми със сигурност не знае къде е, тъй че може и с вилица. Пробвала съм с пасатор, но мисля че по-добре е механично, а и става много бързо, тъй като горещите картофи, ако са добре сварени, както и трябва, просто се разпадат, само при докосване (почти, малко
хиперболизирам!). При намачкването , прибавете и маслото, което веднага се стопява от горещината на картофките. За маслотооооо, коя съм аз че да споря с французите, според които по-вкусно от масло е само повече масло. Загрейте млякото, което е най-добре да е пълномаслено (така или иначе, картофите не са от най-диетичните гарнитури, тъй че давайте в същия стил) до горещината на картофите, излейте го върху тях и разбъркайте. Това е то класическото картофено пюре. Има много вариации, като например да му добавите натрошен сварен жълтък, ситно нарязан зелен лук или праз, натрошено сирене, но тогава вече рискувате да го превърнете в основно ястие почти, а неговото основно предимство е неутралния му вкус, който допълва вкуса на мръвките. Аз, затова и не го обичам солено. Особено добре им пасва, ако са със сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар