Патладжанена лазаня
Рецептата е на моята съименичка, която аз много харесвам:
7-8 порции
Необходими продукти:
1,5 кг патладжан
400-500 г моцарела
120-150 г настърган пармезан
1 голяма консерва домати 800 г (или около 1 кг пресни)
4-5 с.л. зехтин
3-4 скилидки чесън
сол, черен пипер и риган на вкус
олио за запържване на патладжаните
Начин на приготвяне:
1.
Патладжаните се нарязват по дължина на тънки филии (около 0,5 см).
Посоляват се и се оставят за 1 час в гевгир да се изцедят. Изтръскват се
върху кухненска хартия или кърпа от капките и се изпържват до
полуготовност в малко
мазнина.
2.
Доматите се пюрират или нарязват на много ситно, като преди това се
обелват и изстискват леко, за да се отстранят семките. Пържат се със
зехтина около 30 минути, към края се добавят счуканият чесън, сол, черен
пипер и риган.
3. Моцарелата се нарязва на тънки шайбички.
4.
В тава, с високи стени (приблизителен размер 29 на 20 см) се сипват 3-4
с.л. доматен сос, върху него се нарежда плътен ред патладжан, пак
доматен сос, шайбички моцарела, 1 с.л. пармезан, отново ред патладжан и
така до края. (Нареждайте един ред патладжан по дължина, един ред по
ширина, за повече стегнатост. Разпределете добре продуктите, за да ви
стигнат до края.) Получават се 4-5 реда.
5. Най-накрая се завършва с доматен сос и остатъка от пармезана.
6. Лазанята се пече в предварително затоплена фурна – 1ч на около 150°С.
1 коментар:
Ох, ще ме удавиш в собствените ми лиги :) Колко много обичам сирена, а в тази рецепта има в изобилие. Изглежда невероятно и аз се радвам, че си се върнала в кухнята :) Поздрави!
Публикуване на коментар