Translate

вторник, 3 юни 2014 г.

Агнешко обезкостено от бут с Порто

Във франкофонския свят не се залага на дългата топлина обработка на месото, както е при по-голямата част от нашите родни рецепти. Разбира се, обожавам едно агнешко бутче , забравено във фурната с часове, на което като хванеш костта, тя излиза сама. В тази рецепта, обаче случая не е такъв. Предупреждавам, защото винаги си спомням с усмивка реакцията на сина ми
 " Ама моето е сурово!" . Предлагаме му да смени парчето, но отново чуваме " Аз пак съм попаднал на сурово!", а наш приятел, франкофон, което е равнозначно на "любител на "червения" и "кървящ" стек му отговаря: "Ама то даже не кърви, само е розово!". Синът ми обаче не изглежда никак убеден и решава, че не е гладен... Чувала съм също франкофони да се изказват за англосаксонската кухня : "Ама те варят месото си !" Разбирай: "Това е възмутително!"
Това обезкостено агнешко бутче не е типичния пример, като стека, но и неговото време за приготвяне е доста кратко, сравнено с нашата кухня, за същия тип месо. Предимството е също, че така се съхраняват в много по-голяма степен и полезните му качества .
- 1 кг оезкостено агнешко месо от бут
- 2-3 скл чесън
- малко джинджифил
- сол
- черен пипер млян
- 2 с.л. зехтин
- сока на 1 лимон
- 2-3 с.л. Порто
Шпиковайте месото с чесъна и джинджифила,нарязани на къси пръчици. Смесете всички останали съставки и намажете с помощта на четка месото от  всички страни. Оставете на стайна температура 4 часа. Печете на предварително загрята фурна :
10 мин на 220 гр,
15 мин на 180 гр,
10 мин оставете месото да си отпочине и сервирайте в добре затоплени чинии (много важно условие, защото агнешкото бързо лоясва, случвало ми се е да го пропусна и горещо съм съжалявала, че чиниите не са горещи, извинете за тафтологоята). Няколко листа джоджен или мента са завършващия щтрих.
Достойна гарнитура е мароканския кус-кус, както и
богатата зелена салата.




Меденки с шоколад


1. 2 яйца
2. 1 ч ч олио
3. 1 ч ч пудра захар
4. 1 к.ч.мед
5. 1 ч.л. сода за хляб
6. 1 ч  л канела, така диктува класиката, но аз слагам 1 ванилия на мястото на канелата, тъй като някои от моите домашни любимци не е обичат
7. брашно колкото поеме (около 0,650 кг)
 
Започваме с  разбиването на яйцата и олиото. Добавяте пудрата захар(првя ги и с обикновенна кристална захар) и меда и отново разбивате много старателно.
Пресявате брашното и заедно със содата и канелата го добавяте лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка бъркайте с миксера , а след като се получи тесто го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около 650 г брашно, но по-добър критерий е лепкавостта на тестото, то трябва да се отделя лесно и да не остава по ръцете.
  Готовото тесто  разточете дебело (дебелина около 1 см) и използвайте чаша с подходящ диаметър, за да изрежете кръгчета.. За да се получат , тестото трябва да не е разточено много тънко, защото в противен случай няма да можете да ги отделите от работния плот.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене около 10 мин, но тъй като все пак всеки си познава фурната, гледайте да порозовеят без да се препичат.
Исках моите меденки максимално да се приближат до онези, които си купувахме на връщане към къщи, след училище от сладкарница "Ален мак" (че как иначе да се казва една сладкарница по оново време , т.е. през седемдесетте ), затова реших да ги потапям до половината в раз
 топен шоколад.
За глазурата
- 100 гр шоколад
- 1с.л. масло
 - 2 с.л. течна сметана
Разтопете на водна баня начупения на парченца шоколад, заедно с маслото и сметаната. Потапяйте изтиналите меденки до половината в течния шоколад и ги нареждайте върху решетка да съхнат. Установих, че им отнема доста време, но все пак си изсъхват много добре. Ако останат де... Но има голяма вероятност, защото стават много на брой.

Лондонски сладкиш

И аз на свой ред да се отчета с този фамозен сладкиш. На мисълта за направата му, ме наведе мой съученик, споделяйки за обед у майка си и разказвайки ми за *още един от нейните кулинарни шедьоври*. Нали знаете, всяка майка и баба си има своите ненадминати постижения в кухнята, за които си спомняме до края на живота си, не само като вкус, но и като емоция, топлина и обич... Ух, пак се увлякох в емоциите, та по същество:
- 3 жълтъка
- 1 цяло яйце
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. бакпулвер
- 2-3 с.л. стафиди, пожелание, аз например не ги сложих, защото човека, за който е предназначен не ги обича
- 2-3 с.л. какао
- 1 ванилия
- 1 и 1/3 ч.ч. брашно
За намазване
- 200gr сладко,моето е портокалово с какаови гранули, но това е само, защото не разполагам в момента с някое от неповторимите мамини сладка. Което и да е от тях има неповторимия мамин вкус и е подходящо, независимо от какви плодове.
За глазурата
- 3 белтъка
- 9 с.л. захар
- 1 ч.л. лимонов сок, може и без него
Разбиваме жълтъците и цялото яйце със захарта на гъст крем. Добавяме киселото мляко с разтворената в него сода, олиото, на тънка струйка,бъркайки с миксера и пресятото с бакпулвера, ванилията и какаото, брашно.
Постиламе форма за торта или тавичка с диаметър 26 см с хартия за печене,в която изливаме сместа и печем на 180 гр мин 35 мин или до суха клечка.
След като извадим от фурната, обръщаме сладкиша в чиния за сервиране,
намазваме със сладкото, шприцоваме или просто намазваме с разбитите на гъст сняг белтъци със захарта и лимоновия сок.  
 Превключваме фурната само на горен реотан и на 250 гр и слагаме близо до него, колкото да се стегне белтъчната глазура и леко да порозовее.
 

Не се отдалeчаваме от фурната, защото става много бързо и рискуваме връщайки се да намерим прегорели и грозни белтъци.
P.S. На моя Лондонски сладкиш му налях малко Лимончело на дъното на полложната чиния,но това е само защото не мога да се въздържа от някаква импровизация всеки път и е един Средиземноморски полъх към Лондон....

неделя, 1 юни 2014 г.

Малка торта зебра

За блата на тази торта използвах рецептата за кекс зебра, като приготвих половин доза, защото ми трябваше малка торта. Ще започна с уточнението, че всички продукти трябва задължително да са със стайна температура, особено за кремовете.
-225 г брашно
 -3 яйца  
-190 г захар 
-210 мл прясно мляко 
-185 мл олио
- 1 1/2 ч. л. бакпулвер
- 3 ч. л. какао
Не сложих аромат, защото имах намерението да сиропирам със сироп с коняк. 
За сиропа:
- 100 мл вода
- 100 гр захар
- 50 мл ароматен коняк
За масления крем:
- 100 гр крема сирене
- 100 гр масло
- 100 гр пудра захар
За белтъчния крем:
- 2 белтъка
- 6 с.л. пудра захар
- 1ч.л. лимонов сок
За шоколадовите люспи:
- 100 гр черен шоколад 
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, около 10 минути с миксер. Прибавя се олиото, на тънка струйка, при постоянно разбъркване с миксера. Към сместа се наливат 190 мл от млякото. Добавят се брашното, пресято с бакпулвера и се разбърква внимателно с миксера. Кейковото тесто се разделя на две. Към едната част се прибавят какаото , а другата се оставя бяла.  Към какаовото тесто, което се получава малко по-гъсто, се налива останалите 20мл мляко, за да станат двете смеси с еднаква консистенция.
На дъното на малка кръгла тавичка е диаметър около  см се поставя широка лента  от хартия за печене по средата(правя го да се презастраховам да не се разчупи при изваждането) и цялата тавичка се наназва с олио и поръсва с брашно. В центъра на формата се слага 1 голяма лъжица от бялото тесто, а в центъра на белия кръг - 1 голяма лъжица от кафявото. Така се редуват двете смеси, докато тестата свършат. Не трябва да се бърка или да се спира редуването им
. Аз малко съм се разсеяла тук де.
Блатът се пече в загрята на 180 градуса фурна,  за около 45 минути. Охлажда се и се разрязва на три блата, като най-горния е неправилен, заради надуването при печенето и него го отделяте. Другите два, които сте се постарали да отрежете максимално равни , се сиропират леко със спринцовка без игла (не е задължително) с горещия сироп, приготвен като към водата прибавите захарта, варите , бъркайки до пълното и разтваряне, оттегляте от котлона и добавяте коняка. Може да не се наложи да използвате цялото количество.
Приготвяте масления крем като разбивате мекото масло със захарта на пухкав крем, добавяте и мекото крема сирене и отново разбивате да се смесят добре. Към получения крем добавяте начупения на едри парчета трети неравен блат, разбърквате внимателно и го намазвате върху първия блат. Отгоре захлюпвате с втория блат.
Приготвяте белтъчния крем като разбивате белтъците със захарта и лимоновия сок да се сгъстят, така че като обърнете форната да не падат  и намазвате равномерно тортата отгоре и отстрани.
Разтапяте шоколада на водна баня,
нанасяте го с четка тънко и равномерно върху хартия за печене и го оставяте да изсъхне, след което го нарязвате на ленти с остър нож и го изстъргвате от хартията. Той ще се начупи, но още по добре. Съвсем не е задължително всички парченца да са цели.  Пръсвате тортата от всички страни и поднасяте, не е необходимо да преседява, даже е желателно да се консумира по-бързо.
P.S. Над крема с парчетата блат вътре наредих един ред нарязан на колелца банан. Допълва и придава много приятен вкус.